Υποψίες (Frenzy / Abluka) (2015)

Υποψίες (Frenzy / Abluka) (2015)
Υποψίες (Frenzy)
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Υποψίες (Frenzy)

Υποψίες (Frenzy)

ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ
ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΕΜΙΝ ΑΛΠΕΡ
ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ
ΣΤΟ ΠΕΡΥΣΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Η AMA FILMS
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 2015
ΜΙΑ ΘΑΡΑΛΛΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ
ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΥΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ  –  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ 56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

[Έξοδος:  2/3/2017]

Υπόθεση:

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής βίας. Ο Χαμζά, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός, προτείνει στον Καντίρ την αποφυλάκιση υπό έναν δεσμευτικό όρο: προκειμένου ν’ αποφυλακιστεί, θα πρέπει να ενταχθεί σε μια μονάδα των μυστικών υπηρεσιών της οποίας τα μέλη εργάζονται ως σκουπιδιάρηδες. Ο Καντίρ δέχεται και ξεκινά να μαζεύει σκουπίδια από τις φτωχογειτονιές, ελέγχοντας αν μέσα σ’ αυτά βρίσκονται υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή βομβών. Σε μία απ’ αυτές τις γειτονιές, ο Καντίρ βρίσκει τον μικρό του αδελφό, Αχμέτ. Ο Αχμέτ δουλεύει στον δήμο, στην ομάδα που αναλαμβάνει την εξολόθρευση αδέσποτων σκύλων. Η απροθυμία του Αχμέτ να συνδεθεί αδελφικά με τον Καντίρ, παρά την επιμονή του τελευταίου, οδηγεί τον Καντίρ να πλάσει ιστορίες συνωμοσίας που εξηγούν την αποστασιοποίηση του αδελφού του.

 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Εμίν Αλπέρ
Φωτογραφία: Άνταμ Γιάντρουπ
Μοντάζ: Οσμάν Μπαϊρακτάρογλου
Παραγωγοί: Ναντίρ Όπερλι, Ενίς Κόστεπεν, Τσεμ Ντορούκ
Παίζουν: Μεχμέτ Οζγκούρ, Μπερκάι Ατές, Τούλιν Όζεν, Μούφιτ Καγιατσάν
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 119 λεπτά
Διανομή: ΑΜΑ Films

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Εμίν Αλπέρ είναι Τούρκος σκηνοθέτης. Γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε οικονομικά και ιστορία και έχει κάνει το διδακτορικό του στη σύγχρονη τουρκική ιστορία. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία,Πέρα απ’ το λόφο (2012), κέρδισε πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ άλλων και το βραβείο Καλιγκάρι στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το βραβείο καλύτερης ταινίας στα βραβεία «Asia Pacific Screen». Διδάσκει στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ενδεικτική φιλμογραφία

2005 The Letter (μμ)
2006 Rıfat (μμ)
2012 Tepenin ardi/Πέρα απ’ το λόφο
2015 Abluka


 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Πολιτικό Χάος

 

Οι Υποψίες διαδραματίζονται σε μια πόλη, η οποία οδηγείται σε πολιτικό χάος. Η κατάσταση ξεφεύγει από τους τρομοκράτες που βρίσκουν καταφύγιο στις παραγκουπόλεις. Όταν οι τεχνικές απομόνωσης και διαχωρισμού αυτών των συνοικιών δεν λειτουργούν, το κράτος εφευρίσκει νέες μεθόδους. Οι Υποψίες είναι η ιστορία δύο αδελφών που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια τέτοια γειτονιά. Λένε πως το πολιτικό σύστημα φτιάχνει “ανθρωπάκια” και τα εντάσσει βίαια στους μηχανισμούς του, παρέχοντάς τους εξουσία και μέσα βίας, τα οποία στο τέλος στρέφονται εναντίον του και οδηγούν στην καταστροφή του.

 

Ακολουθώντας εντολές

 

Στις Υποψίες παρατηρώ “ανθρωπάκια”, εργαλεία και θύματα της συστηματικής βίας. Ο Kαντίρ είναι ένας πληροφοριοδότης που έχει τη δύναμη να τελειώσει κάποιου τη
ζωής μέσω της παρατηρητικότητάς του. Ο Αχμέτ είναι ένα αδέσποτο σκυλί-εξολοθρευτής, η αλληγορία ενός τρομοκράτη κυνηγού. Είτε με μεθόδους βίας που εφαρμόζονται σε αδέσποτους σκύλους ή τρομοκράτες, αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούν εντολές – είτε για την εκπλήρωση των ονείρων τους ή απλά για να βγάλουν τα προς το ζην. Αυτοί είναι αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους. Ωστόσο, δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ασφυκτική κατάσταση που επηρεάζει την πολιτική ατμόσφαιρα. Η γύρω τους βία και η πίεση από τις αρχές τούς οδηγούν όλο και περισσότερο να γίνουν παρανοϊκοί. Το αποτέλεσμα της παράνοιάς τους είναι θανατηφόρο, από τα όπλα που διαθέτουν.

 

Εχθρός και φίλος

 

Αυτό που προκαλεί τα γεγονότα στην ταινία είναι η συναισθηματική διαταραχή που βιώνουν τα αδέλφια και οφείλεται σε κάποια μία αφήγησή τους όταν ξανασυναντήθηκαν. Αυτές οι μετατοπίσεις προέρχονται από τη στροφή του εχθρού σε έναν φίλο για τον Αχμέτ, και η στροφή των φίλων σε εχθρούς για τον Καντίρ. Στις Υποψίες, βλέπουμε ότι ένας εχθρός μπορεί να είναι στενός φίλος, ενώ ένας στενός φίλος μπορεί να γίνει τελικά εχθρός. Βλέπω αυτή τη διάκριση σχεδόν τυχαία. Η ανάγκη του Αχμέτ να κερδίσει τα προς το ζην τον κάνει έναν φονιά σκύλων. Το όνειρο του Kαντίρ να αναδημιουργήσει μια οικογενειακή ζωή τον κάνει έναν πληροφοριοδότη. Η μοναξιά του Αχμέτ τον σπρώχνει να κάνει στενό φίλο του έναν εχθρό του (σκύλο), ενώ ένας φίλος του Kαντίρ και το αντικείμενο του πόθου του γίνονται θανάσιμοι εχθροί του. Η ανθεκτική λογική της βίας καταστρέφει όλα τα οικεία πρόσωπα, μεταξύ αυτών και αγαπημένοι άνθρωποι και δημιουργεί αλλοτριωμένους πολιτικούς αντιπάλους. Οι γραμμές μεταξύ εχθρού και φίλου μπορεί να είναι τυχαία, αλλά είναι πολύ ισχυρή. Γι’ αυτό ο Kαντίρ και ο Αχμέτ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όταν οι χαρακτήρες μετατοπιστούν από τη μία πλευρά στην άλλη.

 

Ευάλωτοι

 

Οι χαρακτήρες στην ταινία δεν είναι απλά εργαλεία του συστήματος ή τα θύματα ενός βίαιου σκηνικού. Κάνουν κάποιες επιλογές και έχουν ευθύνες, οι οποίες για μένα φέρουν την ταινία πιο κοντά στην τραγωδία. Οι χαρακτήρες είναι ευάλωτοι, έχουν αδυναμίες που τους οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις. Η ανάγκη για αγάπη του Αχμέτ τον αναγκάζει να οικοδομήσει μια στρεβλή σχέση με το Coni, ένα σκυλί. Ο φόβος να το χάσει τον κάνει παρανοϊκό. Οι ανάγκες του Καντίρ για αγάπη και στοργή τον σπρώχνουν συχνά να πατήσει τη σκανδάλη. Προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη του Αχμέτ, το φθόνο του για τον χαμένο του αδελφό. Ο αδελφός του Βελί, η επιθυμία του για τη Meral και η ζήλια του για τον Αχμέτ, τον οδηγούν σε παράνοια Kadir. Έτσι, όχι μόνο η πολιτική ατμόσφαιρα και οι αρχές ή οι φίλοι που γίνονται εχθροί, αλλά και οι συναισθηματικές αδυναμίες των χαρακτήρων είναι υπεύθυνες για το τραγικό τέλος.

 

Χρόνος και μέρος

 

Οι Υποψίες δεν λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Θα μπορούσαν να διαδραματίζονται σε ένα εικονικό παρόν, παρελθόν ή στο μέλλον… Οι εμπνεύσεις μου προέρχονται από τις πολυάριθμες βίαιες ιστορίες του σύγχρονου κόσμου. Αυτή η ταινία είχε μακρά αναμονή για να υλοποιηθεί. Άρχισα να τη σκέφτομαι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το πρώτο σχέδιο ήταν γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Παρά την απόσταση του χρόνου, η σχετικότητα της ιστορίας με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία ήταν δεδομένη. Όταν τη σκεφτόμουν δεν ήξερα ότι το κράτος διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον των μαρξιστικών και εθνοτικών αυτονομιστικών κινημάτων και ανταρτών, ήδη από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία σε όλον τον 20ο αιώνα. Καθώς μπήκαμε στον 21ο αιώνα, για πρώτη φορά μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 11/9 στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο σχετικά με την έξαρση της πολιτικής βίας. Και τα τελευταία χρόνια, το κύμα των εξεγέρσεων και οι επαναστάσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται στην Αραβική Άνοιξη, δικαιολογούσαν περαιτέρω την κριτική της βίας στην ταινία μου. Όσο για σήμερα, για άλλη μια φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το γιατί κάποιος να ασχοληθεί με την πολιτική βία είναι ένα πιεστικό ερώτημα για όλους μας.

 


 

 


 


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Επιδέξια σκηνοθεσία που αναδεικνύει την κοινωνική φρενίτιδα στην Κωνσταντινούπολη.

  • The Hollywood Reporter

Μια από τις πιο θαρραλέες στιγμές του τουρκικού σινεμά.

– Flix.gr

 

Απάντηση